Co čeká zámek Hrádek u Nechanic v hlavní sezóně?

Začal měsíc červenec, rodiče s dětmi vyrazili na dovolené a pro většinu českých památek začala hlavní sezóna. Výjimkou není ani zámek Hrádek, a proto jsme na chvilku zastavili kastelána zámku, Martina Rejmana, abychom se ho zeptali, co všechno nás čeká.

Pane kasteláne, jak jste spokojený s dosavadním vývojem sezóny?

Abych pravdu řekl, tak jsem rád, že nějaká vůbec je. Byli jsme připraveni otevřít zámecké interiéry 27. března tradiční akcí Velikonoce na Hrádku a nakonec jsme návštěvníky v zámeckých komnatách přivítali až 1. června. Teď bych si jen přál, abychom nemuseli opět předčasně zavírat.

Vrátilo se vše do starých zajetých kolejí?

Zatím ještě ne. Do dnešního dne neobjednané skupiny musí počítat s tím, že kapacita prohlídek je omezena a musí mít po celou dobu prohlídky nasazený respirátor. Skupiny nad 10 lidí se musí do jednoho prokázat negativním testem, potvrzením o očkování nebo prodělaném onemocnění Covid-19. Znovu ale musím zopakovat: Raději takto, nežli vůbec. Na tomto místě bych rád návštěvníkům poděkoval, že tato pravidla akceptují.

Prohlídkové trasy jsou ale otevřeny všechny, že?

To ano. Reprezentační místnosti, soukromé apartmány, hostinské pokoje nebo Hodinová věž – všechny tyto prohlídkové okruhy jsou v červenci a srpnu připraveny od úterý do neděle, od 9:00 do 17:00 hodin. K tomu téměř každý prázdninový víkend je připravena speciální prohlídka s hraběnkou, která je určena zejména dětem. A nesmíme zapomenout na zámecké sklepy, které otevíráme ve státní svátky a o víkendech, které na ně navazují.

Ani kulturních akcí letos není málo..

Hlavní sezóna nám začala už o víkendu 24.–25. června, kdy jsme zámecký park propůjčili filmovým a pohádkovým postavám. V sobotu večer pořádala stezku odvahy obec Hrádek, v neděli přes den pohádkový les zase agentura Velká dobrodružství. Tak se stalo, že jste u nás mohli potkat čerta, ovčí babičku, pana Lorence nebo Addamsovu rodinu. Obě akce stály za to a všem zúčastněným patří můj hluboký hlavy sklon. Stejně jako našim báječným průvodcům, kteří za sebou mají náročný prodloužený víkend.

Na co se můžou návštěvníci dále těšit v měsíci červenec?

Jsou to například tradiční Zámecké slavnosti 17. a 18. července. Po celý víkend budou v nádvoří dobové stánky, v sobotu s doprovodným programem venku (jednotné vstupné 50,- Kč), v neděli bude vstup do nádvoří zdarma. Letos poprvé také přijede stánek minipivovaru a sklárny pana Novosada a syna, což je skvělá zpráva. Kde jinde by se mělo točit harrachovské pivo než na Hrádku? Jediným rozdílem oproti minulým rokům bude absence kostýmovaných průvodců v zámku. Bohužel si neumím představit, že by celý den hráli s respirátory na ústech. Jako náhrada je připravena dětská prohlídka s hraběnkou, na kterou doporučujeme mít rezervaci.

Děti se také mohou těšit na pohádku Čertův poklad, která se odehraje o víkendu 24. a 25. července v 9:30, v 10:45, ve 14:00 a v 15:15 hodin. Pohádka se odehraje na zámeckém nádvoří a budou-li děti odvážné, mohou se také podívat do dračí sluje, kterou bude představovat zámecké sklepení.

Abych nezapomněl, ve středu 21. července na zámecké nádvoří opět zavítá představení Strašidlo Cantervillské, ve kterém se představí známé osobnosti jako Martin Zounar nebo Bára Štěpánová. První představení mělo úspěch a já pevně věřím, že letošní bude ještě lepší.

Krásná jistě bude i květinová výstava, která nese název Rozkvetlý Hrádek a pan Slávek Rabušic a jeho tým beze vší pochybnosti opět prokáží své umění v nejreprezentativnějších zámeckých místnostech. Kdo bude chtít vidět květinové vazby v netradičním čase, ať si zarezervuje místo na Květinové Hrádkozámecké Noci.

Když je červenec tak kulturně nabitý, bude toho v srpnu méně?

Právě naopak! Už 7. srpna budou nechaničtí včelaři pořádat 4. ročník Medových slavností. Jsem velkým fanouškem této akce, protože v sobě pojí přírodu, včelařství, historii, lidovou tvořivost i řemeslnou výrobu.

O den později ve večerních hodinách se ve Zlatém sále rozezní melodie hudebních skladeb pánů Mozarta, Dvořáka nebo Vaňhala při cembalovém koncertu.

Moje osobní doporučení získává skupina Indigo Company, která v půlce srpna přiveze klasická divadelní představení: Cyrano z Bergeracu a Jak je důležité býti (s) Filipem.

Ještě na začátku roku to vypadalo, že žádná představení na Hrádku nebudou a teď se podařilo k nám na samotu u lesa pozvat kvalitní pražský soubor. Jeho členové opravdu hrají srdcem a já jsem přesvědčen, že to diváci ocení.

21. a 22. srpna si zopakujeme Zámecké slavnosti, tentokráte ve znamení Mezinárodního folklorního festivalu Setkání s folklorem, který pořádá folklorní soubor Kvítek.

Klid nedělního večera na zámeckém nádvoří 29. srpna přeruší Nejkrásnější české muzikály, Hvězdné duety si pak paní Leona Machálková a pan Marian Vojtko zapějí 10. září.

Dá se tedy říct, že hlavní kulturní sezóna se protáhne do září?

Tak určitě. Už jen proto, že od 2. do 5. září se odehraje již XXIII. ročník festivalu Romantický Hrádek. Dramaturg Jiří Šlégl opět na Hrádek pozval špičkové umělce, kteří už nyní zaručují kvalitní hudební zážitek v nejkrásnějším zámeckém sále.

A mám i skvělou zprávu nakonec: Konečně se také ukotvily termíny speciálních prohlídek, které nesou název Hrádkem křížem krážem a jsou určeny pro zámecké fajnšmekry. 23. července a 27. srpna budou startovat výpravy v 17:00 v 17:20 a 17:40 do prostor, jako je například hospodářská budova, východní zámecké křídlo, červené schodiště nebo věž Kardinálka – ta bude zpřístupněna pro veřejnost vůbec poprvé v historii zámku.

Je něco, co byste rád vzkázal návštěvníkům zámku Hrádek?

Milí návštěvníci, velmi jsme se na vás těšili a jsem rád, že vás na zámku opět můžeme přivítat. Jsou pro vás přichystány nádherné interiéry, skvělá kavárna, upravený park i mnoho kulturních akcí. Jen prosím dbejte na návštěvnický řád. Žádám tímto: Rodiče, aby dávali pozor na své děti. Cyklisty, aby v zámeckém areálu bicykl pouze vedli. Pejskaře, aby měli svoje čtyřnohé mazlíčky na vodítku a aby si po nich uklízeli, atd. Za respektování kulturního dědictví vám všem pěkně děkuji.