Podzim na Hrádku u Nechanic

Na zámku Hrádek u Nechanic se život nezastaví ani v září a v říjnu.

Již 28. září se potřetí v tomto roce uskuteční speciální prohlídka Hrádkem křížem krážem (již nyní beznadějně vyprodaná), při které návštěvníci uvidí nejen historické interiéry a jízdárnu, ale i renovovaný vstupní prostor, tzv. portik. Minulý rok se uskutečnila velice nutná oprava všech tří nadzemních teras na hlavní budově. Z důvodu vysoké vlhkosti zdiva se museli řemeslníci k portiku zámecké budovy přistavit lešení a v uplnulém týdnu vše navrátit do původní podoby. Věříme, že menší nepohodlí návštěvníci prominuli a konečný výsledek vydrží co nejdéle.

V měsíci říjnu je ještě možné Hrádek u Nechanic navštívit o víkendech i o pondělním svátku 28. října. Pro veřejnost bude zpřístupněný nejpopulárnější základní okruh, „Lesk a sláva Harrachů“. Zájezdy ještě mohou využít možnost zámek navštívit i ve všední dny na objednání. Proč nevyužít krásných dní babího léta? Projděte si tajemná zákoutí zámeckého parku. V tomto ročním období je možná vůbec nejkrásnější, hraje všemi barvami. Přeneste se zpět do dávných časů, kdy sem do obory i okolních lesů jezdili původní majitelé Harrachové na hony zvěře. Hrádek byl koneckonců zámkem loveckým, při troše štěstí narazíte na daňka nebo laňku i dnes.

Po 28. říjnu se zámecké brány uzavřou (park nikoli!), ale naplno se opět rozběhnou přípravy na letos sedmadvacáté „Vánoce na Hrádku.“ Tato oblíbená akce se uskuteční od 30. listopadu do 15. prosince 2019. V průběhu října a listopadu se napeče cukroví, které ozdobí expozici. Nachystají se také tisíce tradičních ozdobiček, které budou rozmístěny hlavně na vánoční stromky v jednotlivých reprezentačních místnostech. Nebude chybět ani stromek „navíc“ před Kaplí, na který návštěvníci budou moci pověsit vlastní donesené ozdobičky. Můžete se těšit na denní prohlídky, kdy vám průvodci na procházce přízemím zámku poví, co se po několikatýdenním adventním půstu podávalo ke štědrovečerní večeři, prozradí starodávné pohanské obyčeje i novější křesťanské zvyky. Potřetí se ale uskuteční také Vá-Noční prohlídky, kdy prohlídky v pátek 6. i v pátek 13. prosince pokračují i po setmění, od 17.00h do 20.00h. Na tyto večerní prohlídky je rezervace nutná. Rezervace ostatně bereme už nyní.

Nejen na denní i Vá-Noční prohlídky, ale také na sobotní adventní koncerty. V sobotu 30. listopadu se na posluchače ve Zlatém sále těší folklorní soubor Kvítek, v sobotu 7. prosince hradecká kapela Kantoři a v sobotu 14. prosince folková skupina Klíč! Po celou dobu akce, od 30. listopadu do 15. prosince, je pro veřejnost zpřístupněna zámecká kuchyně, kde budete moci ochutnat pravý anglický punč. Tak neváhejte a přijeďte na zámek načerpat nejen energii, ale hlavně tu pravou (před)vánoční atmosféru.

Těšíme se na vás.