Po otevření památek na Královéhradecku čeká návštěvníky řada novinek v interiérech i z hlediska stavební obnovy

V současné době nejsou objekty ve správě Národního památkového ústavu na Královéhradecku ještě zpřístupněny. Ale do sezony, která začne pravděpodobně na konci května, vstoupí s řadou novinek, a to jak v interiérech, tak i z pohledu stavební obnovy.

„Naše památky jsou na opožděné zahájení sezony připraveny, kolegové z objektů opravdu nezaháleli a kromě velkých úklidů jsme pozornost věnovali údržbě zeleně a také velké i malé stavební obnově. Prosím návštěvníky, aby po zpřístupnění objektů respektovali bezpečnostní pokyny, doporučuji prostudovat si webové stránky objektu a využít on-line prodej vstupenek, protože rozvolnění je postupné, určitě budeme mít omezené počty osob ve skupině“, komentuje chystané zahájení sezony Miloš Kadlec, ředitel Územní památkové správy na Sychrově, pod jehož správu spadá 8 objektů na Liberecku, 4 na Pardubicku a 5 na Královéhradecku a dodává: „Na zámku v Náchodě máme novou paní kastelánku, ing. arch. Ivu Bártovou, která sem postoupila ze severočeského hradu Grabštejn a hned se s vervou pustila do práce – postupně dojde k reinstalaci dvou okruhů, první pod názvem Zámek za Piccolominiů je již připraven a já pevně věřím, že návštěvníci ocení, že se výklad zaměří na postavu Ottavia II. Piccolomini, který inicioval rozsáhlou přestavbu zámku“.

Druhá prohlídková trasa na náchodském zámku pod názvem Zámek za Schaumburgů bude zaměřena na knížecí rod Schaumburg-Lippe, který Náchod vlastnil ve 2. polovině 19. století, a to zejména na Viléma Karla Augusta ze Schaumburg-Lippe a jeho manželku Bathildis Amalgunde. Jednotlivé místnosti budou zařízeny tak, aby odpovídaly privátnímu bytu Viléma a Bathildis a pokojům jejich dětí. Bude zde i jídelna a změnou projde i arkádová chodba. Tento okruh se veřejnosti představí na začátku července, s tímto datem budou také zahájeny zkrácené prohlídky pro rodiče s dětmi. Kromě rozsáhlých změn na prohlídkových trasách  začala na náchodském zámku obnova statistického zajištění rizalitu a odvodnění teras, druhým rokem pokračuje celková revitalizace Zámeckého kopce. „Zámek Náchod mne vždy fascinoval svojí rozmanitostí a bohatou historií. Ráda bych návštěvníkům ukázala jeho historii v poutavé formě, byť je k nám nyní přístup trochu omezený s ohledem na probíhající revitalizaci kopce – jsem ale přesvědčena o tom, že finální výsledek bude opravdu stát za to. Děkuji všem, že respektují bezpečnostní pokyny a chápou stávající omezení“, říká kastelánka Iva Bártová - https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/o-nas/Organizacni-struktura

Významné výročí si letos připomínáme na zámku v Ratibořicích -  240 let od narození „paní kněžny z Babičky“, tedy kněžny Kateřiny Vilemíny Zaháňské (8.2.1781 – 29.11.1839). Správa zámku připomene toto výročí jak na běžných prohlídkách, tak budou vyhlášeny prohlídky speciální se zaměřením na tuto výraznou osobnost, hold jí bude vzdávat i tradiční akce Podzim v Ratibořicích či Hradozámecká noc, která je celkově přesunuta z konce prázdnin na jejich polovinu – 31. červenec. V Ratibořicích také dochází k poměrně rozsáhlé revitalizaci a nové výsadbě na svahu pod terasou zámku. V červenci zde bude děti a jejich rodiče provázet půvabná komtesa Hortensie.

Překvapení čeká milovníky historie a nevšedních zážitků také na zámku Hrádek u Nechanic – ve vybraných termínech bude poprvé zpřístupněna věž Kardinálka. Správa objektu nadále nabízí několik prohlídkových okruhů, ve slunečných dnech je možno vystoupat i na tzv. Hodinovou věž, ve vybraných termínech je zpřístupněno unikátní sklepení s technickými vymoženostmi, jako jsou původní kotle či elektrické rozvody z roku 1914. Návštěvu tohoto romantického objektu můžete zakončit procházkou parkem a posezením v, nebo u zámecké kavárny.

I správa zámku Opočno si pro letošní sezonu nachystala opravdovou perličku - návštěvníci se historicky poprvé projdou během nočních prohlídek zámkem přes oratoř kostela až do hrobky Trčků a to 10. července a 21. srpna. Naplánována jsou také muzikálová představení na nádvoří zámku, hrané noční prohlídky i oblíbené červencové Svátky růží. Ve vybraných termínech budou realizovány prohlídky 2. patra a návštěvníci tak budou moci nahlédnout pod ruce restaurátorů při přípravě nového okruhu, respektive okruhů, které budou veřejnosti představeny v roce 2022.

Byla schválena rekonstrukce střechy letohrádku a díky ukončenému restitučnímu sporu probíhá projektová příprava k rozsáhlé obnově části parku pod názvem Rudolfovo údolí, která by zahrnula např. obnovu Čínského pavilonu, parkových cest, zábradlí, mostků, vyhlídek apod., s výhledem na realizaci 1. etapy v roce 2022. Revitalizací prošel také zámecký park, kdy byly vyčištěny severní svahy od náletů a stromů napadených dřevokazným hmyzem.

hospitálu Kuks se na původní místo vrátí čtyři obrazy z cyklu ze života sv. Jana z Boha. V průběhu sezóny budou v kostele instalovány restaurované procesní lampy. V Betlémě budou postupně odborně čištěny jednotlivé sochy ve spolupráci s Fakultou restaurování v Litomyšli. V průběhu jara byly obnoveny vyvýšené záhony v bylinkové zahradě. Zpracovává se studie na obnovu hospitálního hřbitova včetně kaple sv. Jana z Boha. Na léto jsou na hospitálské nádvoří naplánována muzikálová a divadelní představení, např. Rusalka, Robinson Crusoe, Strašidlo cantervillské, 4 Tenoři, Noc na Karlštejně a další.

Novinkou pro cizince je možnost stažení cizojazyčného průvodce přes QR kód na pokladně objektu, nově je v hospitálu k zapůjčení tištěný průvodce pro slabozraké a nevidomé návštěvníky.

I v letošním roce se návštěvníci mohou těšit na bohatý doprovodný program v rámci cyklu Po stopách šlechtických rodů. Již 11. ročník se zaměří na osvícenskou šlechtu a prostřednictvím publikací, výstav, expozicí a dalších kulturních a vzdělávacích akcí bude po celý rok připomínat nejvýznamnější osobnosti a fenomény s tímto obdobím spojené. Podrobný program Roku osvícenské šlechty si můžete prohlédnout zde.

Konkrétní akce nachystané (zatím) na objektech v Královéhradeckém kraji naleznete zde https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/prehled-kulturnich-akci

Národní památkový ústav si klade za cíl budovat pozitivní vztah ke kulturnímu dědictví od nejmladších generací, a proto od letošního roku přichází s novým modelem vstupného, který zavádí nové kategorie pro základní prohlídkové okruhy: děti do 6 let mají vstup zdarma, kategorii pro děti a mládež 6 - 18 let, kteří budou hradit polovinu základního vstupného, a věková kategorie 18 – 24 let bude hradit 80 procent základního vstupného, bez ohledu na to, zda je osoba studující či nikoliv. „Tímto krokem chceme státní památky učinit atraktivnější pro nejmladší skupiny návštěvníků a zároveň dostupnější pro různé typy rodin, například pro samoživitele s dětmi,“ vysvětluje náměstek pro správu památkových objektů Oldřich Pešek.

2021_5_18_TZ_novinky k planovanemu zahajeni sezony- Kralovehradecko.doc

2021 Akce poradane na objektech Kralovehradecka.docx