Hrad Bezděz nabízí dětským návštěvníkům novou hru – pátrání po truhličkách. Zavedení rozšířeného on-line prodeje vstupenek na Bezdězu a Troskách urychlí odbavování návštěvníků. Cena Adolfa Heyduka 2021 putuje na Kuks.

Hrad Bezděz přináší od května novou nabídku pro dětské návštěvníky. Hospitál Kuks obdrží Cenu Adolfa Heyduka 2021 za haptickou knížku.

Na hradě Bezděz čeká dětské návštěvníky novinka – hra Poklad kralevice Václava. Rodiče mohou dětem na začátku prohlídky zakoupit za symbolickou cenu hrací kartu s mapou vedoucí k pokladu. V komnatách vyznačených na plánku budou děti hledat osm ukrytých truhliček s děrovačkami se symboly zvířat. Pokud je najdou a vyznačí si na kartu všechny ukryté symboly, čeká je při odchodu z hradu odměna, a to ve formě jak drobného upomínkového předmětu, tak i sladkosti.

„O trvalé nabídce pro tuto návštěvnickou skupinu jsem dlouho přemýšlel. Sledoval jsem, jak kolegové na sousedních objektech Liberecka, Pardubicka a Královéhradecka vymýšlí dětské kostýmované prohlídky a také, že je o ně poměrně velký zájem. V našich podmínkách mi přišlo lepší jít trochu jinou cestou – na Bezdězu mohou návštěvníci chodit volně, i proto musela být hra vymyšlena tak, aby se dala hrát kdykoliv a zároveň ale její plnění nerušilo dospělé návštěvníky“, vysvětluje zavedení hry kastelán Bezdězu Kamil Seidl.

Kompletní nabídka pro děti na objektech v rámci ÚPS Sychrov zde.

Významným počinem v rámci probíhající sezony je také rozšíření on-line prodeje vstupenek na hradě Bezděz a Trosky. V současné době se on-line vstupenky prodávají na základní okruhy všech památek ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově, na Troskách a Bezdězu je ale novinkou možnost nákupu on-line vstupenky, která umožní příchod do objektu během celé návštěvní doby, nikoliv na přesně stanovený čas. „Tímto krokem doufáme v rychlejší odbavení návštěvníků, nechceme, aby se před hradem tvořila fronta. Proto umístíme informace o této novince i na parkovišti pod hradem, třeba návštěvníci využijí tuto možnost i takříkajíc na poslední chvíli“, doufá ve větší komfort návštěvníků Trosek jejich kastelánka Pavlína Suchomelová.

Liberecké objekty kromě zákupského zámku – tedy již zmiňovaný hrad Bezděz, Grabštejn a Trosky a zámky Frýdlant, Hrubý Rohozec, Lemberk a Sychrov - jsou nově zapojeny do regionálního projektu Vydejte se s námi po stopách Albrechta z Valdštejna. Motivační hra láká k návštěvě někdejšího Frýdlantského vévodství Albrechta z Valdštejna. Turisté poznají kouzlo hradů, zámků a měst, kde Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna zanechal významné stopy. Jako průvodce jim poslouží mapa a brožura. Při návštěvě každého z objektů, který je na mapě uveden, obdrží razítko a po získání tří razítek ze tří různých objektů dostanou odměnu – pamětní minci putování. Po získání šesti razítek obdrží Valdštejnův blok a tužku. Odměny si mohou vyzvednout na razítkovacích místech v regionech označených na mapě logem Albrechta z Valdštejna. 

V květnu se také na památkách Liberecka, Pardubicka a Královéhradecka chystá řada kulturních a doprovodných akcí – jejich přehled naleznete zde.

Návštěvnost objektů za měsíc duben i s porovnáním za roky předchozí zde.

Cena Adolfa Heyduka 2021 putuje na Kuks

Cenu vyhlašuje mezinárodní vzdělávací projekt Hugo na cestách ve spolupráci s Památkovou komorou ČR a Geoparkem Český ráj o. p. s. Záštitu nad tímto konáním převzala Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova.

Cena je udělována od roku 2015, veřejnost své favority navrhuje na stránkách Hugo na cestách. Nominovat je možné kulturní památky, geologické lokality, technické památky či malá muzea zaměřená na industriální či technické dědictví, která jsou podle navrhovatelů nejvíce vstřícná vůči handicapovaným návštěvníkům.

V sedmém ročníku této ankety obdržel nejvíce hlasů v kategorii Národní kulturní památky a památky UNESCO Hospitál Kuks – a to za haptickou „knížku“ doplněnou o haptický plán areálu hospitálu a bylinkové zahrady, vyobrazení sochy Lehkomyslnosti a erbu rodu Šporků – s počtem 78 hlasů.

„Na našich památkách si ceníme každého návštěvníka a snažíme se být maximálně vstřícní i k návštěvníkům s handicapem, pokud to jen trochu památka jako taková umožňuje. Před několika lety jsme rozšířili nabídku právě pro osoby nevidomé či se zbytky zraku. Haptické knížky, dalo by se říci – takové malé průvodce – jsme nechali vyrobit právě pro Kuks, ale také pro zámek Lemberk, Sychrov, hrady Grabštejn a Frýdlant, vytvořili jsme i haptické modely vybraných objektů, příkladem je třeba Litomyšl. Jsem velmi rád, že jsou pomůcky využívány“, neskrývá radost z ocenění Miloš Kadlec, ředitel ÚPS na Sychrově, pod jehož správu hospitál Kuks spadá.

Kompletní nabídka ve správě ÚPS na Sychrově pro osoby s handicapem zde.

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Nepodléhá CC

PhDr. Miloš Kadlec

  • ředitel/ka územní památkové správy
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 482 360 003, 603 105 335
3/, Sychrov 3
Nepodléhá CC

Mgr. Lucie Bidlasová

  • vedoucí oddělení
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 773 775 944
Zámecký park 1/, Slatiňany