Václavské náměstí jako první sjezdovka v Čechách

 

 V noci z 5. na 6. ledna roku 1887 byl v českých zemích uskutečněn první sjezd na lyžích. Uskutečnil ho Josef Rössler-Ořovský a nemohl si pro tuto událost vybrat stylovější kopec než samotné Václavské náměstí.

Když si Josef Rössler-Ořovský žádal do Norska o katalog bruslí, Norové pochopili podpis spolku „Bruslařský klub Praha“ jako „Bruslar ski klub“ tedy Bruslarův lyžařský klub a ke katalogu bruslí přiložili také nabídku lyží. Ty se Josefovi zalíbily a objednal si hned dva páry „čerchmantských“ prkének. Cesta ski z Norska se však neobešla bez komplikací, pozastavila se na celnici, kde si celníci nevěděli se záhadnými prkénky rady. Proclili je tedy jako "dřevo prosté, nelakované." Po úspěšném doručení do Prahy se v noci (aby nebudili veřejné pohoršení) Ořovský a jeho bratr rozběhli k tehdejšímu rozestavěnému Národnímu muzeu a využili jediného osvětleného svahu v Praze – Václavského náměstí k historicky prvnímu sjezdu na lyžích v Čechách.

Celý tento příběh se odehrál celé tři roky před prvním seznámením Jana Nepomuka Harracha s lyžemi před začátkem známého příběhu s Krkonošskými lesníky.

 

Josef Rössler-Ořovský (uprostřed) s bratrem Karlem (druhý zleva).

 

VIDEO